Ο Δήμος Σητείας διοργανώνει το 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ» στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου 2015 στη Σητεία (Συνεδριακό Κέντρο Ξενοδοχείου Sitia Beach). Θα προηγηθεί εναρκτήρια εκδήλωση – εισαγωγικός διάλογος με θέμα «Η θεατρικότητα του Ερωτόκριτου» στις 30 Ιουλίου 2015 στο Φρούριο Καζάρμα.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η αναζήτηση, ανάδειξη και διαλογική ανάλυση των μοναδικών χαρακτηριστικών της λαϊκής ποίησης και λογοτεχνίας στην Ανατολική Κρήτη, ξεκινώντας από την κορυφαία στιγμή της κρητικής λογοτεχνίας, τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, και καταλήγοντας στους σύγχρονους εκφραστές της γνήσιας λαϊκής ποίησης, με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Κωστή Φραγκούλη (Ανταίος). Η απογευματινή συνεδρία της πρώτης ημέρας (Παρασκευή) έχει θέμα «ΨΗΛΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ», ενώ τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο) θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συνολικά συνεδρίες με θέμα «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΟY ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ». Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εκπρόσωποι της λαϊκής ποιητικής τέχνης στην Κρήτη.
Το Συνέδριο αποτελεί μέρος των πολιτιστικών δράσεων του Κέντρου Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού Δήμου Σητείας, οι οποίες εντάσσονται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (Ο.Σ.Α.Α.) στις Ξεροκαμάρες-Κεντρική Περιοχή πόλης Σητείας, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Τ.Π.Α.) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Το Κέντρο Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σητείας και η λειτουργία του ανατέθηκε στο Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου με στόχο την ανάδειξη της Σητείας σε κέντρο πολιτισμού, σε σημείο επώασης ιδεών και σε τόπο άθροισης πνευματικών δυνάμεων με επίκεντρο τη μελέτη, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της Κρητικής λαϊκής παράδοσης και των μοναδικών χαρακτηριστικών του μακραίωνου και πολυσύνθετου ιστορικού και πολιτιστικού προϊόντος της Ανατολικής Κρήτης.
Το Συνέδριο διοργανώνεται με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Φιλολογίας και την οργανωτική υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και της εταιρείας συμβούλων ΕΤΑΜ Α.Ε.
πρόγραμμα │ πρόσκληση │ ραδιοφωνικό σποτ
Επισκεφτείτε και κάντε like στη σελίδα του Κέντρου Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού Δήμου Σητείας στο