Στο πλαίσιο του έργου Δίκτυο Υποστήριξης Τουρισμού Υπαίθρου – Δίκτυο e-παιθρος, – πρότασης που εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, και αφορά στην πρόσκληση «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ/ΣΣΚ» – 1η Πρόσκληση: «Φορέας Αρωγός», διοργανώθηκε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 με μεγάλη επιτυχία η πρώτη ηλεκτρονική συνάντηση του έργου από το συντονιστή του έργου ΕΤΑΜ ΑΕ, μέσω zoom.
Στην ηλεκτρονική συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 27 μέλη (Ακαδημαϊκά Ιδρύματα – Επιχειρήσεις – Φορείς) από τους 29 συμμετέχοντες φορείς του έργου.
Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση στα μέλη του δικτύου για τα βήματα που αφορούν στη δημιουργία του Δικτύου Υποστήριξης Τουρισμού Υπαίθρου (Δίκτυο e-παιθρος), την ενεργοποίηση της τεχνολογικής πλατφόρμας η οποία θα δομηθεί από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και θα αποτελέσει το εργαλείο αλληλεπίδρασης φορέων και επιχειρήσεων, την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και διάγνωσης αναγκών του Τουρισμού Υπαίθρου, όπως θα προκύψει από το ΕΛΜΕΠΑ και τέλος την πρόβλεψη της βιωσιμότητας του Δικτύου, τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης, όσο και μετά το πέρας των 24 μηνών. Σύμφωνα με τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές η ανάπτυξη δικτύων αποτελεί πάγιο εθνικό και περιφερειακό στόχο.
Μέσω της δικτύωσης των 29 φορέων, καταρχήν, επιδιώκεται η αξιοποίηση των κοινών σημείων, και των συμπληρωματικών πλεονεκτημάτων τους. Επιπρόσθετα οι φορείς μέσω της δικτύωσης θα αποκτήσουν χωρικά και τομεακά πλεονεκτήματα αποτελώντας μία κρίσιμη μάζα και ευελπιστώντας το Δίκτυο e-παιθρος, να αποτελέσει το μοναδικό υπερτοπικό θεσμοθετημένο φορέα ανάπτυξης και υποστήριξης Τουρισμού Υπαίθρου, λειτουργώντας ως επιχειρηματικός επιταχυντής.
Σε ότι αφορά το Δίκτυο eπαιθρος, ο Συντονιστής-Φορέας Αρωγός είναι η Εταιρία Συμβούλων ΕΤΑΜ Α.Ε. και συμμετέχουν ως μέλη, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για την ανάπτυξη τεχνολογικής πλατφόρμας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) για την υλοποίηση μελετών – ερευνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για την ανάπτυξη δράσεων στην ύπαιθρο καθώς και ο Δήμος Οροπεδίου ως Δήμος – πιλότος.
Επιπρόσθετα, συμμετέχουν έξι (6) τοπικοί αναπτυξιακοί και πολιτιστικοί φορείς και συγκεκριμένα οι εξής: ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Ανωγείων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ν-ΙΔΑΙΑ Συνεργασία), η Πολιτιστική Εταιρία Πανόρμου και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.
Τα μέλη – επιχειρήσεις ανέρχονται στα δεκαεννέα (19) και δραστηριοποιούνται στον τουρισμό υπαίθρου. Συγκεκριμένα είναι οι: Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΛΟΗΓΟΣ, AlterSail, Εαρινό, Villa Kerasia, Country Hotel Velani, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, Θαλόρη, Katalagari Country Suites, Eco Diving Center, C.TR.S. S.A., Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, Γαλανάκης Χαρίλαος Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε., Hiona Holiday, Zeus Creta, Milia Mountain Retreat, Polydoros Hotel Apartments, Delina Mountain Resort, Arcus Suites, Villa Kynthia, (σύνολο 29 φορείς).